CESOLAR

Mit jelent BB energetikai besorolás?

Mit jelent BB energetikai besorolás?

A BB energetikai osztály éppen megfelel a 2021-től érvényben lévő „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága.

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 KWh/m² és 100 KWh/m² közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81kWh/m² és 100 kWh/m² közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. Ha az érték 81kWh/m²-nél alacsonyabb, akkor AA  minősítést kap, ha 100kWh/m²-nál magasabb, akkor CC minősítést  kap az ingatlan.

A BB osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, BB minősítés nem adható ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha nincs meg az előírt 25%-os megújuló energia részarány, akkor az eggyel gyengébb, CC kategóriába sorolódik az ingatlan, még akkor is, ha a többi mutatószám alapján ettől jobbat érdemelne. Az alábbi megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben.

Forrás: Országos Tanúsító Központ

error: Védelett tartalom!!