CESOLAR

Érdemes tudni

Nem árt tudni,

hogy a napelemes áramtermelő rendszer nem az az eszköz, amivel egycsapásra eltüntetheti villanyszámláját. A villamos fogyasztás redukálása jóval komplexebb feladat annál, mint hogy az elmúlt időszak fogyasztási adatai alapján kikalkulált névleges teljesítményű napelemmel eltüntethesse végleg villanyszámláját.

Szaldó elszámolás

Jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján lehetőség van hálózatra visszatáplálni a megtermelt villamos energiát, energiatárolóként használni a közcélú villamos energiát. Ilyen rendszerekhez az áramszolgáltató ad-vesz mérőórát szerel fel, és a hálózatba visszatáplált energia és a hálózatból vételezett energia szaldóját kell a villanyszámlában megfizetni. Jellemzően minden év végén kerül elszámolásra a termelt energia mennyisége.

Ilyen szolgáltatási szerződéseket háztartási méretű kiserőművek (HMKE) méretű 50kVA alatti termelők üzemeltetnek. A szaldó elszámolás kivezetésre kerül, helyette bruttó elszámolást vezetik be.

Meddig él a szaldó elszámolás?

  1. január 1. után már nem lehet szaldó elszámolású csatlakozási szerződést kötni, de az addig megkötött szerződések tovább élnek.

Szaldó elszámolás feltételei

Szaldó elszámolást csak HMKE méretű 50kVA névleges teljesítménynél kisebb beépített teljesítményű napelemes rendszer kaphat.

Szaldó elszámolású csatlakozási szerződést nem köthetnek, akik vissza nem térítendő állami támogatást vesznek igénybe.

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolás alkalmazása esetén a HMKE méretű napelemes rendszerrel rendelkező fogyasztó által megtermelt és a hálózatra visszatáplált energiát a szolgáltató piaci árhoz közeli átvételi áron számolja el, míg a közcélú villamos hálózatból elfogyasztott energiát fogyasztói áron számolja el. A fogyasztói ár számottevően magasabb, mint az átvételi ár.

Rezsi költségek minimalizálása

Bruttó elszámolás esetén számos lehetőség létezik a fogyasztás minimalizálására, ám hatékony megoldást csak komplex energetikai rendszer tud biztosítani. A komplex passzív, illetve autonóm energiaellátású élettér több szakterület szoros együttműködése során alakítható ki, és magas fokú automatizáltságot igényel.

Passzívház technológia

Jelenlegi építészeti alapanyagok és tervezési módszerek, lehetővé teszik alacsony veszteségű hőszigetelt falazatok, nyíllászárók alkalmazását. Kedvező tájolású épület tervezése jelentősen csökkenti a fűtési és légkondicionálási költségeket. Hővisszanyerős szellőztető rendszer beépítésével minden időszakban megfelelő minőségű légteret lehet alacsony energiaveszteséggel előállítani.

Nagy hatásfokú hőtermelő rendszer

Magas hatásfokú hőszivattyú beépítésével a fűtési költségek minimalizálhatóak, a földgáztól független háztartás valósítható meg.

Beépített tárolókapacitás, energiamenedzsment

Jelenleg rendelkezésre álló akkumulátorok lehetővé teszik nagy energiasűrűségű-, hosszú élettartamú energiatároló rendszerek beépítését. Így a napos időben megtermelt elektromos energia eltárolható az éjszakai fogyasztók ellátásához. Intelligens energiamenedzsment beépítésével a rezsi költségek optimalizálható szinten tarthatóak.

Mikor érdemes minket megkeresnie?

Házépítés előtt áll, vagy meglévő ingatlanját korszerűsíti, akkor feltétlenül keressen meg a tervezési fázisban! Nem érdemes energetikai és villamos szakember nélkül nekiállni, egy energetikai korszerűsítéshez!

Szigetelteti a falakat, a födémet, lecserélteti a nyíllászárókat egy sor olyan problémát is előidézhet, amivel a drága beruházásig nem is találkozott.

Megbíz egy villanyszerelőt, hogy korszerűsítse háza elektromos rendszerét. Ezt egy villanyszerelő lakóingatlan esetében, kiviteli tervek nélkül törvényesen megteheti. Lesznek olyan elfeledett fogyasztók, vezérlőáramkörök, amiket utólag kell majd kialakítani (hőszivattyú, klíma egység, légcserélő).

Megbíz egy napelemes céget, hogy szereljen fel napelemes rendszert a házára. A csatlakozási dokumentációhoz, elektromos tervdokumentációt kell készíttetni, ki kell építeni a DC áramköröket, a PV inverter csatlakozásait, a tűzeseti főkapcsolót, az akkumulátor és esetlegesen a gépkocsi töltő áramköreit.

Keresse cégünket új ingatlan építése és meglévő ingatlan felújítása esetén is!

error: Védelett tartalom!!